Sla navigatie over

Aanspreekpunt

Heb je vragen, zorgen of heb je gewoon nood aan een gesprek? Neem gerust contact op met een van onze drie vertrouwenspersonen. Deze personen zijn er om naar jou te luisteren en, indien jij dit wenst, samen naar mogelijke oplossingen te zoeken. Alle gesprekken worden volledig vertrouwelijk en in alle discretie behandeld.

 

Onze vertrouwenspersonen:

  • Michelle is 24 jaar en woont in Roeselare. Je kan Michelle bereiken via [email protected]

  • Wil je het voltallige team vertrouwenspersonen aanspreken dan kan je hun bereiken via [email protected]

 

Charter

Als politieke jongerenorganisatie met liberale waarden waaronder menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en respect voor mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheidsgroepen behoren, moeten de Jongliberalen en haar leden deze waarden naleven en streven om de veiligheid, professionaliteit en inclusie binnen onze organisatie en tijdens onze evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten maximaal te waarborgen.


Het doel van dit charter is om ervoor te zorgen:

  1. dat de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen genomen worden om leden en iedereen die betrokken is bij onze evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere
    activiteiten te beschermen,
  2. dat de ruimtes die we bieden voor participatie inclusief en veilig zijn,
  3. dat iedereen die lid is van Jongliberalen dit doet met professionaliteit en toewijding aan de liberale waarden
  4. en dat we als organisatie verantwoordelijk zijn voor het bieden van deze inclusieve, professionele en veilige ruimte en voor het omgaan met eventuele schendingen van dit charter.


Het correct en consequent toepassen van dit charter en de mogelijkheid tot gebruik van het meldpunt heeft als gevolg dat leden zich veiliger kunnen voelen binnen onze organisatie en dat ze weten hoe ze zich correct moeten gedragen. Zo stimuleren we de veiligheid, professionaliteit en inclusie binnen Jongliberalen. Dit charter moet worden gelezen in aanvulling op de statuten en het huishoudelijk reglement van de Jongliberalen. Dit charter geldt voor alle leden (inclusief ereleden en medewerkers) van Jongliberalen en elke organisatie of persoon waarmee we samenwerken. Als zodanig zal dit charter als bijlage worden toegevoegd aan uitnodigingen voor evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten gericht aan alle leden van Jongliberalen, alsook aan andere organisaties en niet-leden betrokken bij Jongliberalen-activiteiten. De paragraaf over gedrag bij onze activiteiten is bindend voor iedereen die onze evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten bijwoont. Dit betekent dat personen die gebonden zijn aan dit charter zich in alle gevallen moeten gedragen en handelen in overeenstemming met dit charter en alert moeten zijn om het risico op overtredingen bij zichzelf als bij anderen te verminderen. Alle leden en lokale afdelingen van Jongliberalen ontvangen een exemplaar van dit charter. Zij moeten deze ondertekenen of ermee instemmen voordat zij evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten van Jongliberalen bijwonen of zelf activiteiten organiseren onder de Jongliberalen-noemer. Het deel van dit charter dat van toepassing is op degenen die deelnemen aan onze activiteiten wordt op onze website geplaatst en doorgestuurd naar iedereen die deelneemt aan onze evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten. Toegang tot het meldpunt Integriteit en Grensoverschrijdend Gedrag wordt eveneens op onze website geplaatst zodat overtredingen gemeld kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich ervan bewust is dat ze dit charter kunnen gebruiken wanneer ze van mening zijn dat er een overtreding is geweest zal Jongliberalen het bestaan van en de mogelijkheid gebruik te maken van dit charter en het meldpunt kenbaar maken, alsook de gesprekken tussen haar leden en de vertrouwenspersonen faciliteren. Door te verwijzen naar dit charter is het bovendien gemakkelijker voor de vertrouwenspersonen om geïnformeerder te reageren op bepaalde overtredingen.

 

1. Algemene principes

Jongliberalen en haar leden zijn toegewijd aan de waarden die door de Europese Unie zijn vastgelegd, waaronder menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en respect voor mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheidsgroepen behoren. Als politieke jongerenorganisatie en veilige en inclusieve gemeenschap streeft Jongliberalen naar wederzijds respect, welzijn en waardigheid in al haar relaties binnen de organisatie en daarbuiten. Leden van Jongliberalen moeten altijd handelen in overeenstemming met de statuten en interne regels. Wanneer leden van Jongliberalen onze organisatie vertegenwoordigen moeten ze zich tevens ook houden aan de Belgische of nationale wetten die van toepassing zijn, indien ze zich in het buitenland bevinden, en aan toepasselijke internationale verdragen. Elke inbreuk op de wet zal worden gemeld aan de bevoegde autoriteiten.

2. Gedragsregels

2.1. Bescherming

Jongliberalen zetten zich in voor de bescherming van individuen die betrokken zijn bij of deelnemen aan onze evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten, ongeacht lidmaatschap of niet. Dit omvat het waarborgen van hun veiligheid en het aanpakken van ongepast machtsgebruik en alle vormen van intimidatie, pesten, discriminatie en geweld die hieronder worden behandeld. Veiligheid heeft betrekking op het veiligheidsgevoel, de gezondheid en het welzijn van leden. Jongliberalen heeft veiligheidsverantwoordelijkheden ten aanzien van haar leden en is daarom verantwoordelijk voor het garanderen van veiligheidsaspecten en -maatregelen Tijdens evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten. Veiligheid en risicobewustzijn zijn ook de verantwoordelijkheid van de leden van Jongliberalen. Er moet rekening worden gehouden met de veiligheid bij het plannen van evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten, alsook bij accommodatie en reizen in Jongliberalen-verband. Degenen die onder dit charter vallen, moeten hun uiterste best doen om zichzelf en anderen niet bloot te stellen aan risico's. Het is belangrijk dat leden zich bewust zijn van risicogedrag dat ertoe kan leiden dat zijzelf, of andere leden, worden geconfronteerd met conflictsituaties of represailles van autoriteiten, bedreigingen, geweld, chantage of andere gevaren, en dat dit gedrag vermeden wordt. Leden van Jongliberalen kunnen ook te maken krijgen met ongepast machtsgebruik, veiligheidsrisico's, vormen van intimidatie, pesten, discriminatie en geweld tijdens evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten buiten Jongliberalen-verband. Jongliberalen verplicht zich ertoe om dergelijk gedrag bij de personen of organisaties in kwestie aan te kaarten en om eventueel sancties op te leggen. Om leden te beschermen, kan ook worden besloten om het lidmaatschap te beëindigen als het gedrag niet voldoende wordt aangepakt. Jongliberalen-leden kunnen dergelijk gedrag direct aankaarten bij de vertrouwenspersonen. Iedereen die een dergelijke kwestie aan de orde stelt, hoeft niet bang te zijn voor de gevolgen voor zijn/haar positie binnen Jongliberalen en alle kwesties die aan de orde worden gesteld, zullen op een serieuze manier worden behandeld. Als er problemen zijn gemeld, ontvangt het lid tevens een update over de ondernomen actie.


2.2 Oneigenlijk gebruik van een machtspositie

Jongliberalen erkent dat onze organisatie en onze leden macht kunnen hebben en zet zich in om machtsonevenwichtigheden aan te pakken. Een machtspositie mag nooit misbruikt worden voor eigen voordeel of ten koste van anderen. Een economische, romantische, vriendschappelijke of andere hechte relatie met een persoon die afhankelijk of ondergeschikt is of zich in een minder bevoorrechte positie verkeert, kan ongepast zijn, aangezien een dergelijke relatie het risico inhoudt dat andere partijen blootgesteld worden aan negatieve gevolgen (bijv. vriendjespolitiek, conflicten), zowel in de huidige relatie als in de toekomst. Daarnaast mag een machtspositie niet worden gebruikt om iemand voordelen te geven die hij/zij normaal gesproken niet zou hebben gehad. Relaties tussen leden en de daarbij horende gedragingen moeten van die aard zijn dat nooit de indruk kan ontstaan dat er verschillende voordelen worden verwacht of verlangd.

2.3. Informatie- en gegevensbeheer

Informatie- en gegevensbeheer zijn essentiële hulpmiddelen voor Jongliberalen. Het naleven van de General Data Protection Regulation (GDPR) is essentieel om de integriteit van onze leden te kunnen waarborgen. De verspreiding van informatie via verschillende kanalen is een centraal onderdeel van onze communicatie. Van degenen die onder dit charter vallen, wordt verwacht dat zij zich houden aan de regels voor GDPR. Jongliberalen streeft ernaar open en transparant te zijn over haar activiteiten, beslissingen en financiën. Dit betekent het proactief en tijdig delen van toegankelijke, relevante en duidelijke informatie over de organisatie en haar activiteiten en het beantwoorden van verzoeken om informatie. Er zijn echter momenten waarop het ongepast is om informatie vrij te geven. Openbaarmaking van gevoelige informatie, waaronder persoonlijke informatie, kan de veiligheid van leden ernstig in gevaar brengen en de effectiviteit van Jongliberalen aantasten. Daarom wordt discretie verwacht en mag gevoelige informatie nooit worden verspreid. Informatie die niet openbaar is gemaakt en die u uit hoofde van uw functie bekend is, mag niet voor privédoeleinden worden gebruikt. Dit heeft geen invloed op de uitwisseling van informatie tussen leden die nodig is voor de werkzaamheden van Jongliberalen.

2.4. Alcohol en drugs

Het uitvoeren van activiteiten namens Jongliberalen onder invloed van alcohol kan de reputatie van de organisatie en haar leden schaden en leiden tot een afkalving van het vertrouwen. Daarom moet een gematigde omgang met alcohol in acht worden genomen. Leden van Jongliberalen moeten hun gezond verstand gebruiken inzake alcoholgebruik wanneer ze de organisatie vertegenwoordigen. Alcoholgebruik is in bepaalde gevallen toegestaan zoals tijdens recepties, eetfestijnen, quizzen, teambuildings en soortgelijke evenementen. Bij deze gelegenheden is het belangrijk dat de alcoholconsumptie gematigd is. Vergaderingen worden best niet verplaatst naar een café of soortgelijke etablissementen, omdat dit ertoe kan leiden dat mensen met zorgtaken worden uitgesloten van beslissingen. Alcoholgebruik is ten strengste verboden tijdens autorijden, en als passagier moet u altijd reageren als u vermoedt dat de bestuurder onder invloed van alcohol is. Alle vormen van betrokkenheid bij en het gebruik van middelen die zijn geclassificeerd als illegale verdovende middelen zijn verboden tijdens evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten van Jongliberalen. Uitzonderingen worden gemaakt als het gaat om voorgeschreven medicijnen voor persoonlijk gebruik. Problemen met middelenmisbruik worden, met het oog op het bevorderen van het welzijn van leden, behandeld in een geest van ondersteuning en zorgzaamheid.

2.5. Discriminatie, intimidatie en geweld

Jongliberalen verzet zich tegen alle vormen van intimidatie, geweld, pesten, discriminatie of gelijkaardig schadelijk gedrag en hanteert een nultolerantiebeleid voor dergelijk gedrag. Hieronder vallen ook persoonlijke kritische opmerkingen over leden of andere deelnemers aan evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten van Jongliberalen. We streven ernaar om te allen tijde en bij alle evenementen/activiteiten eerlijk en respectvol te communiceren. Geen enkele persoon of groep, ongeacht geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, leeftijd, etniciteit, ras, religie, seksuele geaardheid, sociale status, politieke overtuiging of functionele variatie, mag worden gediscrimineerd. Jongliberalen en haar leden zijn gebonden aan de voorkoming van psychosociale belasting door geweld, pesten en seksuele intimidatie tijdens evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten van Jongliberalen. Onder geweld verstaan we elke situatie waarin iemand fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen. Pesten kan vooral tot uiting komen in woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren en eenzijdige geschriften, die erop gericht zijn of ertoe leiden dat de persoonlijkheid, waardigheid of lichamelijke of geestelijke integriteit van een lid wordt aangetast, waardoor zijn/haar positie in gevaar kan komen, of dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd. Deze houdingen kunnen in het bijzonder verband houden met leeftijd, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, religie of filosofie, politieke overtuiging, vakbondslidmaatschap, taal, huidige of toekomstige medische toestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap, sociale achtergrond, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie.

2.6. Seksuele intimidatie, misbruik en seksuele uitbuiting

Onder seksuele intimidatie verstaan we elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie met als doel of gevolg dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of schadelijke omgeving wordt gecreëerd. Het kan gaan om aanrakingen, betasten, grappen, suggesties, blikken en beelden die seksueel suggestief en devaluerend kunnen zijn. Alle vormen van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting zijn verboden, net als alle vormen van seksueel contact tussen volwassenen en kinderen. In overeenstemming met onze liberale toewijding aan het verdedigen van de rechten van minderheden, is het onaanvaardbaar om een persoon of groep in een kwetsbare situatie uit te buiten. Bezoeken aan bordelen, porno- of stripclubs en soortgelijke etablissementen en het kopen of huren van seksuele diensten of handelingen moeten worden vermeden tijdens bijeenkomsten van Jongliberalen of wanneer men Jongliberalen vertegenwoordigt, en zijn ten strengste verboden in landen waar ze als illegaal worden beschouwd. Verder is het gebruik van pornografisch materiaal tijdens evenementen, vergaderingen, bijeenkomsten of andere activiteiten van Jongliberalen ten strengste verboden en mag pornografisch materiaal niet worden geconsumeerd met de technische apparatuur die Jongliberalen ter beschikking stelt. Tot slot is elke betrokkenheid bij kinderpornografisch materiaal ten strengste verboden.

2.7. Gelijke deelname en inclusie bevorderen

Jongliberalen zet zich in voor de participatie en inclusie van al haar leden op gelijke voorwaarden. Geen enkel Jongliberalen-lid zou de participatie voor wie dan ook moeilijker mogen proberen maken, maar moet daarentegen proberen de participatie van mensen uit minderheidsgroepen te vergemakkelijken. Dit houdt ook in dat evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten van Jongliberalen toegankelijk en inclusief moeten zijn.

2.8. Gedrag tijdens evenementen, vergaderingen of andere activiteiten
Jongliberalen vereist dat het gedrag van elk individu dat deelneemt aan een offline of online activiteit in overeenstemming is met de waarden van Jongliberalen en bevordert een inclusieve sfeer en een toegankelijke omgeving terwijl geweldloze communicatie en evenwichtige, inclusieve facilitering worden afgedwongen. Jongliberalen tolereert in haar activiteiten geen enkele vorm van discriminatie, zoals hierboven gedefinieerd, en geweld, inclusief maar niet beperkt tot verbale, non-verbale, fysieke en/of niet-fysieke pesterijen, vernedering en/of intimidatie. Voorafgaand aan elke activiteit zorgt diegene die verantwoordelijk is voor het evenement, de bijeenkomst of de activiteit ervoor dat de deelnemers op de hoogte zijn van dit charter en de procedure in geval van overtredingen (zie hieronder). Dit houdt onder meer in dat dit charter bij de registratie wordt gevoegd en dat deelnemers vooraf wordt gevraagd akkoord te gaan met dit charter.

3. Schendingen van dit charter

3.1. Overtredingen door deelnemers aan evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten van Jongliberalen
Overtredingen van dit charter tijdens evenementen, bijeenkomsten, vergaderingen of andere activiteiten van Jongliberalen kunnen worden gemeld via het meldpunt Integriteit en Grensoverschrijdend Gedrag dat beschikbaar is op onze website en dat na de activiteiten aan alle deelnemers wordt meegedeeld. In het geval van het getuige zijn van of het ontvangen van een melding van geschreven, non-verbaal of verbaal gewelddadig of discriminerend gedrag of discours, kan de Raad van Bestuur in samenspraak met de vertrouwenspersonen reageren op basis van hun beste oordeel en, afhankelijk van de ernst van de actie, met de volgende acties:

1. Herinner deelnemers aan hun verplichting om te handelen in overeenstemming met dit charter.

2. Voer een gesprek met de persoon om ervoor te zorgen dat er begrip is voor de ongepaste handeling.

3. Neem contact op met de persoon om uitleg te geven en vraag om excuses en/of een rectificatie.

4. Onderbreek de activiteit en/of vraag de persoon om te vertrekken. Als de persoon weigert te vertrekken, kan hij/zij online uit de vergadering worden gezet of naar buiten worden begeleid.

5. In het geval van gewelddadig of discriminerend gedrag dat fysiek van aard is, de activiteit onmiddellijk opschorten, ervoor zorgen dat de locatie veilig is voor alle
deelnemers en dat alle betrokken partijen zich op discrete locaties bevinden en, indien nodig, contact opnemen met de politie. Als de klacht wordt ontvangen na het evenement, dan zal een vertrouwenspersoon van Jongliberalen de klacht bekijken en gesprekken voeren met de betrokkenen en de persoon over wie de klacht is ingediend.

Als dit charter wordt geacht te zijn overtreden, kunnen, afhankelijk van de ernst, acties worden ondernomen:

1. De betrokken personen informeren dat hun gedrag in strijd is met dit charter en hen herinneren aan dit charter als ze in de toekomst willen deelnemen aan Jongliberalen-activiteiten.

2. Vraag de persoon om zijn/haar excuses aan te bieden aan de persoon of groep die de klacht heeft ingediend.

3. Tijdelijk verbieden om vergaderingen of activiteiten bij te wonen.

4. Deze persoon permanent verbieden om deel te nemen aan bijeenkomsten of activiteiten.

5. De relevante autoriteiten op de hoogte stellen, die een aanklacht tegen de daders kunnen indienen.

In gevallen waarin bemiddeling tussen de partijen noodzakelijk is, zal een vertrouwenspersoon trachten te bemiddelen op basis van goed vertrouwen en in overeenstemming met de principes van dit charter. De indiener van de klacht kan een verontschuldiging verzoeken of een andere hierboven genoemde genoegdoening indien deze stap nog niet is genomen. Indieners van een klacht dienen op de hoogte te worden gesteld van de stappen die worden ondernomen in overeenstemming met eventuele vertrouwelijkheidsoverwegingen.

3.2. Overtredingen door leden van Jongliberalen

Overtredingen van dit charter of vermoedens daarvan kunnen worden gemeld aan de vertrouwenspersonen van Jongliberalen die de zaak moeten onderzoeken en overeenkomstig handelen. Aangezien informatie over schendingen van dit charter gevoelig kan zijn, moet informatie altijd zorgvuldig worden behandeld door degene die de informatie verstrekt en degenen die de informatie ontvangen. Het is niet altijd duidelijk wat een schending van dit charter is. Als dit het geval is, worden degenen op wie dit charter van toepassing is, aangemoedigd om de vertrouwenspersonen om advies te vragen. Dit charter is een integraal onderdeel van waar Jongliberalen voor staat. Dit betekent dat Jongliberalen maatregelen kan nemen in het geval van overtreding. Overtredingen kunnen leiden tot disciplinaire sancties, waarvan het meest extreme gevolg uitsluiting van een lid is. Leden die verdacht worden van een overtreding van dit charter worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de beschuldiging en krijgen tien dagen de tijd om te reageren, zo niet worden er disciplinaire maatregelen genomen. De wetgeving wordt te allen tijde nageleefd door personen die onder dit charter vallen. Indien een inbreuk op dit charter een misdrijf betreft, kan de betrokkene ook worden aangegeven bij de bevoegde autoriteiten. De inhoud van dit charter wordt indien nodig herzien door de Raad van Bestuur. De voorzitter van Jongliberalen is verantwoordelijk voor het kenbaar maken van dit charter en het meldpunt Integriteit en Grensoverschrijdend Gedrag, voor de naleving ervan binnen de organisatie en door de leden van Jongliberalen, en voor de controle op de naleving van dit charter.

 

 

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder