Onze standpunten:
Een vernieuwde, consequenter liberale partij met een meer professionele werking en integere politici. Daar willen wij als jongliberalen voor strijden in het partijbureau. De voorbije twintig jaar heeft onze partij immers haar geloofwaardigheid bij kiezers én leden verloren door een tekort aan inhoudelijke rechtlijnigheid, gebrekkige organisatie en schandalen en conflicten rond en tussen partijkopstukken. Daar moet het nieuw bestuur verandering in brengen met de volgende werven.
Consequent liberale partij
Er is grote consensus over de koers die we moeten varen. Wij zijn liberalen. Toch verloor deze partij de afgelopen decennia voeling met haar eigen ideologische principes. Al te vaak waren deze ondergeschikt aan machtsdeelname of de waan van de politieke actualiteit van het moment. Enkel door nu jarenlang consequent en beginselvast onze principes uit te dragen, in woord en daad, kan deze partij gaandeweg het vertrouwen van liberaalgezinde kiezers terugwinnen.
Wij verwachten daarom van de nieuwe voorzitter dat die, samen met het nieuw verkozen partijbestuur, een aantal heldere liberale prioriteiten formuleert waar deze partij voor strijdt. De volledige partijwerking moet dan door deze ambities doordrongen worden. Alles wat de partij zegt en doet wordt aan deze ideologische richtsnoeren afgetoetst. Daarnaast verwachten wij van de partijtop dat deze correct en ondubbelzinnig de partijstandpunten uitdraagt zoals deze door de leden zijn vastgelegd op partijcongressen.
Die meer consequente houding houdt ook in dat die principes primeren op overwegingen in het kader van marketing en politieke spelletjes. We wijken niet van ze af omwille van vermeende quick wins in de dagelijkse partijpolitieke perceptiestrijd. Als oppositiepartij betekent dat bijvoorbeeld dat wij, naast de kritische rol die eigen is aan die positie, ook in staat zijn om constructief initiatieven van politieke tegenstanders te ondersteunen wanneer dit een stap vooruit zou betekenen bij de realisatie van deze liberale doelstellingen.
Professioneel georganiseerde partij
Consequenter liberaal zijn is een mentaliteit die we ook moeten doortrekken in hoe we ons als partij organiseren. Wij hebben de mond vol van ondernemerschap, maar onze partij functioneert eerder als een oubollige overheidsadministratie. Liberale bestuursprincipes als democratie, meritocratie en transparantie zijn in onze partijwerking vaak zoek en dat zorgt voor terechte frustratie bij onze militanten.
De afstand tussen de basis en de Melsensstraat is te groot. Niet enkel kritische stemmen, maar ook goedbedoelde feedback geraakt te moeilijk tot bij de partijtop. Wij verwachten van de nieuwe voorzitter dat hij/zij minstens jaarlijks elke provincie bezoeken om op een ernstige en inhoudelijke manier met de leden in gesprek te gaan. Dit biedt een platform voor constructieve dialoog en versterkt de betrokkenheid van alle leden bij de koers van de partij.
In haar succesjaren was deze partij de pionier van de ledendemocratie. Die rol moeten we opnieuw innemen. Gemotiveerde leden moeten gehoord worden en medezeggenschap krijgen. De Open Vld-app moet voor ons verder worden uitgewerkt tot een interactief platform. Door middel van de app moeten de leden op een regelmatige en structurele manier worden geraadpleegd over belangrijke inhoudelijke standpunten. Door onze leden zo op een actieve manier te laten bijdragen tot de vorming van partijstandpunten zorgen we ervoor dat het beleid van de partij nauwer aansluit bij de ideeën en wensen van de basis.
Tot slot weten wij als liberalen dat vrije concurrentie en meritocratie de beste motoren van vooruitgang zijn, maar laten we toch na om deze principes in onze eigen partijwerking toe te passen. De partij moet werk maken van nieuwe structuren die ertoe leiden dat alle leden toegang hebben tot een vormingsaanbod en beloftevolle leden voldoende kansen krijgen om door te groeien.
In het bijzonder moeten onze lijstvormingsprocedures grondig op de schop. Vandaag is dit een ondoorzichtig proces waarbij vriendjespolitiek al eens sterker doorweegt dan merite. De werking van OKL’s moet dus transparanter en objectiever. Alle leden uit de kieskring moeten kennis hebben genomen van de samenstelling van het OKL, waarin geen leden zouden mogen zetelen die zelf een plaats op de lijst ambiëren, met uitzondering van de lijsttrekker die wordt verkozen door alle leden van een kieskring. De opmaak van de rest van de lijst moet op een meer geobjectiveerde manier gebeuren, volgens moderne HR-principes en een set objectieve criteria waarmee we aftoetsen of kandidaten over de voor het mandaat vereiste kwaliteiten beschikken. Leden die op de kieslijst willen staan hebben daarbij een recht om gehoord te worden. We zorgen ervoor dat elk lid die dit wenst op gesprek kan komen bij het OKL om diens kandidatuur mondeling toe te lichten. Bij kandidaten die reeds nationaal mandataris zijn, worden de prestaties professioneler gemonitord en geëvalueerd. Talent en verdienste worden zo de belangrijkste drijfveren om een persoon een bepaalde lijstplaats toe te kennen.
Een van de grootste fouten van deze partij was dat ze het de voorbije decennia heeft nagelaten haar politiek personeel voldoende te blijven vernieuwen. Daarom pleiten wij voor het lijstvormingsprincipe dat parlementsleden na twee legislaturen niet meer op de eerste twee plaatsen mogen staan. Zij moeten dan op eigen kracht hun zetel bekomen. Om te garanderen dat er genoeg vernieuwing is in onze parlementaire fracties, voorzien we daarnaast altijd een nieuw gezicht op één van de eerste drie plaatsen alsook de eerste opvolgersplaats van de kieslijst.
Integere partij
Onze partij werd de afgelopen jaren geplaagd door schandalen en conflicten die onze reputatie door het slijk hebben gehaald. Dit laat een smet na op elk lid van onze partij, ook de overgrote meerderheid aan leden die wel op een deontologisch correcte manier aan politiek doen.
De integriteit van onze mandatarissen is cruciaal voor het vertrouwen van onze leden en onze kiezers. Daarom willen wij een ethisch charter voor al onze mandatarissen. Dit charter zal duidelijke normen en gedragsregels bevatten waar onze vertegenwoordigers zich aan moeten houden. Om de naleving van dit charter te waarborgen, wordt een onafhankelijk meldpunt opgezet waar schendingen gemeld kunnen worden, waarop het partijbestuur kan overgaan tot maatregelen. Er worden ook trainingen georganiseerd ter preventie van grensoverschrijdend gedrag. Met de Jongliberalen hebben we deze stappen reeds gezet, nu is het tijd dat de hele partij volgt en deze standaard overneemt.